Boeuf Bourguignon
Met de herfstdagen voor de deur, is dit een heerlijk recept om te genieten. Alleen al die geur in huis!
Ingrediënten
Bereiding
Lekker met aardappelpuree.
- 750 gram riblappen
- 2 uien
- 250 gram winterpeen
- 3 teentjes knoflook
- 750 ml rode wijn
- 180 gram gerookt ontbijtspek
- 1 blikje tomatenpuree (70 g)
- 2 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- 20 gram verse peterselie
- 250 gram champignons
- 1 pot zilveruitjes (340 gram)
Bereiding
- Snij de riblappen in blokjes van 2 bij 2 cm. Snij de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Snij de winterpeen in dunne plakjes;
- Meng in een grote kom het rundvlees met de ui, knoflook en plakjes winterpeen en schenk hierover de wijn. Laat dit geheel minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren;
- Snij het ontbijtspek in reepjes en bak deze voor 10 minuten in een braadpan zonder olie of boter op een laag vuur. Schep het daarna uit de pan;
- Haal 30 minuten voor gebruik de rundvlees uit de koelkast en schep deze vlak voor gebruik uit de marinade en dep het droog met keukenpapier;
- Doe het rundvlees in de pan waarin het ontbijtspek is uitgebakken en bak het goudbruin. Schep het daarna uit de pan;
- Schep ondertussen de groenten uit de marinade. Bak dit in een braadpan met het braadvet van de spek/rundvlees zachtjes voor 5 minuten;
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit voor 1 minuut mee;
- Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng dit geheel zachtjes aan de kook;
- Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stuk keukentouw en voeg dit toe aan het vlees. Laat dit alles voor ongeveer 2 1/2 uur zachtjes pruttelen (zonder deksel);
- Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg deze samen met de champignons toe aan het vlees. Laat dit alles voor ongeveer 30 minuten stoven (langer mag ook, daar wordt het vlees nog malser van;
- Snij de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en strooi dit over de boeuf bourguignon.
Lekker met aardappelpuree.