Gekleurde Stoofpeertjes
03-09-15 13:44 Categorie: Bijgerecht | Kerst
Het seizoen komt er weer aan. Tijd voor stoofpeertjes! Maar deze keer op een andere wijze dan dat je waarschijnlijk gewend bent: gekleurde stoofpeertjes!
Ingrediënten
- 1 liter witte wijn
- 500 milliliter water
- 200 gram suiker
- 1 theelepel kurkuma
- 1 laurierblaadje of 1 steranijs
- 1 citroen
- 12 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
- 200 milliliter rode port
- 1 eetlepel maizena
- 1/2 bosje munt
Bereiding
- Voeg de witte wijn met het water, kurkuma en de suiker toe aan een pan. Voeg ook het laurierblaadje of de steranijs toe (maak een keuze, maar niet beiden!);
- Halveer de citroen en pers het sap boven het wijnmengsel uit. Breng het aan de kook;
- Schil de stoofpeertjes, snij het kontje recht en leg de peertjes helemaal ondergedompeld in de wijn. Stoof de peertjes tegen de kook aan voor ongeveer 1 uur;
- Zet hierna het vuur uit en laat de peertjes in het vocht afkoelen. Bewaar dit vocht voor een later tijdstip;
- Schenk in een ovenschaal de rode port en zet hierin de afgekoelde peertjes. Zet de schaal ongeveer 8 uur in de koelkast;
- Roer de maizena aan met een klein beetje water. Breng het stoofvocht aan de kook en bind dit af met de maizena;
- Doop de peertjes in het gebonden stoofvocht en steek een klein takje munt bovenin het stoofpeertje.