Karamel Appelcake met gezouten karamel

Appelcake
Niet een heel moeilijk recept deze keer, je hoeft enkel de ingrediënten in huis te hebben. De wat zoute karamel zorgt ervoor dat de zoete smaak van de appel-kaneel uitstekend gecombineerd wordt!
Ingrediënten
Ingrediënten appelcake
  • 1 3/4 cups zelfrijzend bakmeel
  • 1 tablespoon gemalen kaneel
  • 1 teaspoon gemalen kaneel
  • 1/2 teaspoon gemalen nootmuskaat
  • 1 cup bruine suiker
  • 3/4 cup kristalsuiker
  • 1 tablespoon kristalsuiker
  • 1 cup zonnebloemolie
  • 3 grote eieren (kamertemperatuur)
  • 2 teaspoon vanilla extract
  • 4 geschilde en gesneden apples (bijvoorbeeld Cox Orange, Elster, Jonagold, Goudrenet of Granny Smith) (Medium formaat)

Ingrediënten karamel
  • 1/2 cup ongezouten boter
  • 1 cup bruine suiker
  • 2/3 cup slagroom
  • 2 tablespoon vanilla extract
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1 1/2 cup poedersuiker
Bereiding
Bereiding appelcake
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C;
  2. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat met opstaande rand;
  3. Mix in een kom het zelfrijzend bakmeel, 1 tablespoon kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar;
  4. Mix in een grote kom de bruine suiker, 3/4 cup kristalsuiker, zonnebloemolie, eieren en vanilla-extract goed door elkaar;
  5. Voeg het bakmeel-mengsel toe en roer goed door elkaar;
  6. Leg de stukjes gesneden appel in een kom. Sprenkel hierover de overgebleven tablespoon kristalsuiker en 1 teaspoon kaneel. Zorg ervoor dat alle appels goed bedekt zijn met het kaneel-suiker. Voeg de appels toe aan het beslag;
  7. Vul de bakplaat met het beslag en bak deze voor 33 tot 40 minuten in de oven. Controleer de cake door in het midden een saté-prikker te steken, deze dient droog uit de cake te komen;
  8. Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen;

Bereiding karamel
  1. Smelt de boter in een klein steelpannetje op medium vuur;
  2. Roer de bruine suiker en slagroom er door heen. Zodra het mengsel gaat bubbelen, stop met roeren;
  3. Laat het mengsel voor 1 minuut volledig koken zonder te roeren en verwijder dan pas het pannetje van het vuur;
  4. Roer het vanilla-extract er door heen, samen met het zout en poedersuiker. Roer goed door;
  5. Zodra de cake is afgekoeld, verdeel de karamel over de bovenkant van de cake. Laat de cake minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver