Karamel Appelcake met gezouten karamel
30-11-15 21:00 Categorie: Brood & Gebak
Niet een heel moeilijk recept deze keer, je hoeft enkel de ingrediënten in huis te hebben. De wat zoute karamel zorgt ervoor dat de zoete smaak van de appel-kaneel uitstekend gecombineerd wordt!
Ingrediënten
Ingrediënten appelcake
Ingrediënten karamel
Bereiding appelcake
Bereiding karamel
Ingrediënten appelcake
- 1 3/4 cups zelfrijzend bakmeel
- 1 tablespoon gemalen kaneel
- 1 teaspoon gemalen kaneel
- 1/2 teaspoon gemalen nootmuskaat
- 1 cup bruine suiker
- 3/4 cup kristalsuiker
- 1 tablespoon kristalsuiker
- 1 cup zonnebloemolie
- 3 grote eieren (kamertemperatuur)
- 2 teaspoon vanilla extract
- 4 geschilde en gesneden apples (bijvoorbeeld Cox Orange, Elster, Jonagold, Goudrenet of Granny Smith) (Medium formaat)
Ingrediënten karamel
- 1/2 cup ongezouten boter
- 1 cup bruine suiker
- 2/3 cup slagroom
- 2 tablespoon vanilla extract
- 1/2 teaspoon zout
- 1 1/2 cup poedersuiker
Bereiding appelcake
- Verwarm de oven voor op 180˚C;
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat met opstaande rand;
- Mix in een kom het zelfrijzend bakmeel, 1 tablespoon kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar;
- Mix in een grote kom de bruine suiker, 3/4 cup kristalsuiker, zonnebloemolie, eieren en vanilla-extract goed door elkaar;
- Voeg het bakmeel-mengsel toe en roer goed door elkaar;
- Leg de stukjes gesneden appel in een kom. Sprenkel hierover de overgebleven tablespoon kristalsuiker en 1 teaspoon kaneel. Zorg ervoor dat alle appels goed bedekt zijn met het kaneel-suiker. Voeg de appels toe aan het beslag;
- Vul de bakplaat met het beslag en bak deze voor 33 tot 40 minuten in de oven. Controleer de cake door in het midden een saté-prikker te steken, deze dient droog uit de cake te komen;
- Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen;
Bereiding karamel
- Smelt de boter in een klein steelpannetje op medium vuur;
- Roer de bruine suiker en slagroom er door heen. Zodra het mengsel gaat bubbelen, stop met roeren;
- Laat het mengsel voor 1 minuut volledig koken zonder te roeren en verwijder dan pas het pannetje van het vuur;
- Roer het vanilla-extract er door heen, samen met het zout en poedersuiker. Roer goed door;
- Zodra de cake is afgekoeld, verdeel de karamel over de bovenkant van de cake. Laat de cake minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.