Knolselderijsoep met zuurkool
Wat een fantastische combinatie! Eerst zul je denken: zuurkool met garnaaltjes? Maar dat is juist in deze soep het lekkerst. Het zure van de zuurkool, het zilte van de garnaaltjes en de zachte smaak van de romige knolselderij.
Ingrediënten
Knolselderijsoep
- 1 grote uit
- 4 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 grote knolselderij
- 2 blaadjes laurier
- 1 liter kippenbouillon
- 100 milliliter volle melk
- 150 milliliter slagroom
- 100 gram wijnzuurkool
Kerrieroom
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels olijfolie
100 milliliter slagroom
2 eetlepels zure room
Opmaak van de soep
200 gram Hollandse garnaaltjes
10 stengels bieslook
Bereiding
- Pel de ui en snij deze in halve ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn;
- Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook op een laag vuur glazig;
- Snij ondertussen met een kartelmes de schil van de knolselderij en snij deze in stukken van 1 centimeter. Voeg de stukken knolselderij toe aan de ui;
- Scheur de laurier in. Voeg de kippenbouillon, de slagroom, de helft van de zuurkool en de laurier toe aan het ui/knolselderijmengsel. Breng dit alles aan de kook en laat de knolselderij in ongeveer 15 minuten gaar koken;
- Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Schenk vervolgens de soep door een fijne zeef in een schone pan. Breng op smaak met zout.
- Meng in een steelpan de kerriepoeder met de olijfolie en verwarm dit voor 20 seconden op een laag vuur;
- Klop de slagroom tot yoghurt dikte en meng dit met de zure room en de kerrie-olie;
- Verwarm de borden in de magnetron;
- Zet een ringvorm in het midden van een bord en verdeel hier een laagje zuurkool over;
- Verdeel de garnaaltjes over de zuurkool en schep vervolgens wat van de kerrieroom erover;
- Snij de bieslook fijn en strooi over de kerrieroom;
- Schuim de soep op met een staafmixer;
- Verwijder de ringvorm en schep de soep rondom de zuurkool.