Mangochutney
Eenmaal deze zoete en tegelijkertijd wat pittige mangochutney gegeten en je wil niks anders meer bij je maaltijd kip of vis!
Ingrediënten
- 1 mango
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 rode peper
- 100 gram rozijnen
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 6 kardemon peulen
- 1 theelepel kurkuma
- 2 cm gember
- 1 kruidnagel
- 150 gram (bruine) suiker
- 1 mespuntje cayennepeper
- 1 eetlepel limoensap
Bereiding
- Week de rozijnen en ruim water en laat deze uitlekken;
- Rooster de specerijen in een kleine koekenpan (zonder vet!). Zodra ze wat bruin worden en gaan geuren, schep je ze in een vijzel en stampt ze fijn. Haal de overgebleven schilletjes van de kardemom peulen eruit en goo deze weg;
- Schil de mango (niet in al te kleine stukken!) en snij het vruchtvlees in blokjes;
- Pel de ui en knoflook en snipper deze;
- Verhit olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en mango;
- Snij de peper in dunne ringen, schil de gember en snij deze fijn;
- Voeg de peper, de gevijzelde specerijen en gember toe aan de mango en laat dit voor ongeveer 30 minuten op een matig vuur koken;
- Voeg vervolgens de suiker en kruidnagel toe en laat dit voor 10 minuten meekoken;
- Breng de chutney op smaak met de cayennepeper en limoensap. Voeg de gewelde rozijnen toe. Laat dit alles voor 10 minuten inkoken totdat er een jam dikte ontstaan;
- Schenk de chutney over in een schone pot, dek deze af met plasticfolie en sluit het deksel. Laat de chutney afkoelen en bewaar deze in de koelkast.