Pikant Aziatisch kipgehakt met rijst en zoetzure komkommer
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Bereiding
- 450 gram kip-gehakt met Indonesische kruiden
- 350 gram Pandan-rijst
- 1 komkommer
- 2 limoenen
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode pepers
- 10 gram pinda's
- 10 gram verse koriander
- 4 kropjes Little gem
- 8 theelepels vissaus
- 4 theelepels suiker
- 8 eetlepels witte wijnazijn
- 10 theelepels bruine suiker
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- peper
- zout
Bereiding
- Kook 1 liter water in een ruime pan en voeg de rijst daar aan toe. Voeg een flinke snuf zout toe en kook de rijst, afgedekt, voor ongeveer 15 minuten;
- Giet de rijst af en laat deze zonder deksel op de pan, uitstomen;
- Meng ondertussen in een ruime kom de witte-wijnazijn met de suiker;
- Snij de komkommer in dunne plakken en voeg toe aan het zoetzuur. Breng op smaak met wat zout en schep af en toe om;
- Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit;
- Snij de knoflook fijn, snij de rode peper fijn, hak de pinda's en verse koriander grof;
- Haal de blaadjes van de little gem en leg per persoon 3 slaschuitjes apart;
- Meng in een kleine kom de bruine suiker met de limoensap, limoenrasp en vissaus (proeven!);
- Verhit de zonnebloemolie in een wok en fruit de knoflook en rode peper voor 1 minuut op hoog vuur;
- Voeg het gehakt toe en bak deze in 3 minuten op een middelhoog vuur;
- Meng de limoendressing door het gehakt en bak het gehakt voor nog ongeveer 2 minuten;
- Voeg de pinda's toe en schep goed om. Breng op smaak met zout en peper;
- Verdeel de rijst over de borden. Let de little gem erop en vul met het gehakt;
- Schenk de achtergebleven saus uit de pan over de rijst;
- Serveer met de zoetzure komkommer en bestrooi met koriander.