Riant Gevulde Appel-Notentaart

AppelNotentaart
Een flink uit de kluiten gewassen appeltaart, deze jongen. Op de foto hierboven zie je onze kleine variant, maar het recept is voor een groter exemplaar. Een flinke jongen die voor een 2e punt gaat…
Ingrediënten
  • 75 gram boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • mespunt zout
  • 1/2 ei (losgeklopt)
  • 180 gram bloem
  • mespunt bakpoeder
  • 150 gram notenmix (bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, pecannoten) (ongezouten)
  • 115 gram rozijnen
  • 2 kg appels (liefst Santana, anders Jonagold)
  • 75 gram custardpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 150 gram cake-kruimels
  • 1 pakje amandelspijs
  • 3 eetlepels abrikozenjam

Bereiding
  1. Meng de boter, basterdsuiker, het rasp van een 1/2e citroen, zout, ei en eetlepel water in een mengkom tot een gladde massa;
  2. Voeg dan de bloem en het bakpoeder erbij en kneed dit tot een deeg (maak dit deeg bij voorkeur een dag van te voren en bewaar het in de koelkast). Laat het deeg anders 2 uur rusten in de koeling;
  3. Verwarm de oven voor op 190ºC (heteluchtoven op 160ºC). Leg de noten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven;
  4. Wel de rozijnen enkele minuten in lauw water;
  5. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken;
  6. Meng de andere helft van het citroenrasp door de appels, gevolgd door het custard- en kaneelpoeder en de rozijnen. Meng niet te lang, anders wordt het appelmoes;
  7. Rol het deeg uit tot een plak van 32 cm ø;
  8. Vet een taartvorm van 26 cm ø in en bekleed deze met het deeg;
  9. Schep eerst de cakekruimels in de vorm, daarna een laag amandelspijs en daarna het appelmengsel;
  10. Bak de taart in de oven in ca. 60-70 minuten goudbruin;
  11. Haal de taart uit de oven en strooi de notenmix over de taart;
  12. Meng voor de afdekgelei de abrikozenjam met 6 eetlepels kokend water en verdeel dit over de taart.
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver