Witlof met pittig gehakt
Deze witlofschotel krijgt door de sambal een lekkere, pittige smaak!
Ingrediënten
Bereiding
- 500 gram gehakt
- 1 eetlepel Gehaktkruiden
- 2 paprika's
- 2 rode uien
- 2 eieren
- 8 stronkjes witlof
- 200 milliliter melk
- 4 eetlepels citroensap
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepels sambal
- 8 eetlepels soja-saus
- 2 handvol cashewnoten
- 250 gram gesneden champignons
- 1 zakje geraspte kaas
- Klontje boter;
- zout
- peper
- verse peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200˚C;
- Snipper de rode ui en de knoflookteenjes fijn en bak deze in een koekenpan met olie zachtjes bruin;
- Schil de aardappelen, snij deze in gelijke stukken en kook deze in 20 minuten gaar in een pan met water waaraan wat zout is toegevoegd;
- Snij ondertussen de paprika en champignons en voeg deze toe aan de pan;
- Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Voeg naar smaak de gehaktkruiden toe;
- Kook de melk alvast;
- Kook 4 minuten de stronken witlof in een ruime pan met kokend water en het citroensap;
- Haal de witlofstronken uit de pan en laat deze in een vergiet uitlekken;
- Halveer de stronken, haal de harde, bittere kern eruit en snij de stronken in reepjes;
- Voeg de sojasaus en sambal naar smaak toe aan het gehaktmengsel en roer het geheel goed door;
- Hak de cashewnoten grof en schep dit door het gehaktmengsel;
- Hak de peterselie fijn;
- Giet de aardappelen af, stamp deze fijn met een pureestamper, giet de melk erbij, voeg de eieren toe (rauw!) en stamp het geheel goed door. Breng op smaak met wat boter;
- Schep het gehaktmengsel op de bodem van een ovenschaal;
- Verdeel hierover de witlof en daarover de aardappelpuree;
- Bestrooi de puree met geraspte kaas en zet de schaal voor 20 minuten in de oven;
- Garneer de ovenschotel met vers gesneden peterselie.