Witlofschotel

Witlofschotel
Dit is de vegetarische variant. Wil je met vlees? Maak 'm dan eens met gekruid gehakt, ook lekker! Een glas Vermentino-wijn smaakt er goed bij!
Ingrediënten
  • 400 gram Aviko Aardappel Zwitsers
  • 8 stronkjes witlof
  • 80 gram roomboter (ongezouten)
  • 40 gram bloem
  • 600 milliliter melk
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 8 plakjes gekookte ham

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C;
  2. Snij de harde kern uit de onderkant van de witlof en zorg hiervoor dat de blaadjes niet los komen;
  3. Smelt in een hapjespan 25 gram boter in 100 milliliter water. Leg de stronkjes witlof in de pan en stoof de groenten afgedekt in 10 minuten beetgaar;
  4. Laat de witlof iets afkoelen en knijp dan het vocht goed uit de stronkjes;
  5. Smelt 25 gram boter in een andere pan en bak de witlof hierin voor 5 minuten rondom bruin;
  6. Smelt in een sauspan 30 gram boter en voeg hier de bloem aan toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten zonder dat het verkleurt (het moet een beetje naar koekjes ruiken);
  7. Schenk al roerende met een garde langzaam de melk erbij en laat het geheel zachtjes koken tot een gladde saus. Breng dit op smaak met zout, peper en nootmuskaat;
  8. Wikkel de witlof in de plakjes ham en leg dit naast elkaar in een ovenschaal;
  9. Schenk de saus over de stronkjes witlof;
  10. Verdeel de Zwitserse ardappelschotel over de witlof;
  11. Bak de witlof in de voorverwarmde oven ongeveer in 25 minuten gaar.