Witlofschotel
Dit is de vegetarische variant. Wil je met vlees? Maak 'm dan eens met gekruid gehakt, ook lekker! Een glas Vermentino-wijn smaakt er goed bij!
Ingrediënten
Bereiding
- 400 gram Aviko Aardappel Zwitsers
- 8 stronkjes witlof
- 80 gram roomboter (ongezouten)
- 40 gram bloem
- 600 milliliter melk
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 8 plakjes gekookte ham
- Zout
- Peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180˚C;
- Snij de harde kern uit de onderkant van de witlof en zorg hiervoor dat de blaadjes niet los komen;
- Smelt in een hapjespan 25 gram boter in 100 milliliter water. Leg de stronkjes witlof in de pan en stoof de groenten afgedekt in 10 minuten beetgaar;
- Laat de witlof iets afkoelen en knijp dan het vocht goed uit de stronkjes;
- Smelt 25 gram boter in een andere pan en bak de witlof hierin voor 5 minuten rondom bruin;
- Smelt in een sauspan 30 gram boter en voeg hier de bloem aan toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten zonder dat het verkleurt (het moet een beetje naar koekjes ruiken);
- Schenk al roerende met een garde langzaam de melk erbij en laat het geheel zachtjes koken tot een gladde saus. Breng dit op smaak met zout, peper en nootmuskaat;
- Wikkel de witlof in de plakjes ham en leg dit naast elkaar in een ovenschaal;
- Schenk de saus over de stronkjes witlof en bestrooi wat met peper en zout;
- Verdeel de Zwitserse ardappelschotel over de witlof;
- Bak de witlof in de voorverwarmde oven ongeveer in 25 minuten gaar.