Glutenvrije gevulde speculaas
20-11-13 12:39 Categorie: Brood & Gebak
Dit keer maken we met de feestdagen een glutenvrije traktatie: glutenvrije gevulde speculaas!
Ingrediënten
Bereiding
- 150 gram boter (margarine)
- 150 gram boekweitmeel
- 150 gram rijstemeel
- 150 gram gele/lichte basterdsuiker
- 2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 6 theelepels speculaaskruiden
- 1 ei
- 300 gram amandelspijs
- naar smaak amandelen
Bereiding
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en meng deze goed door elkaar;
- Doe 3/4 van het ei bij de ingrediënten;
- Snij de boter in kleine blokjes en meng dit in de kom samen met het ei. Kneed dit alles goed door elkaar totdat er een bal ontstaat;
- Verpak vervolgens de deegbal in een stuk huishoudfolie en leg dit minimaal 1 uur in de koelkast om het deeg te laten stijven;
- Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal;
- Rol de deegbal uit tot ongeveer 2x de vorm van je ovenschaal. Leg de helft hiervan op het bakpapier;
- Kneed het amandelspijs kort in je handen. Hierdoor wordt het gemakkelijk om uit te rollen;
- Leg het amandelspijs in z’n geheel over het deeg op de bakplaat. Verdeel het spijs goed over het deeg;
- Leg hierop het 2e gedeelte van het uitgerolde deeg. Druk de zijkanten goed op elkaar, zodat het een geheel wordt;
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met de overgebleven ei en druk de amandelen zachtjes in het deeg;
- Zet de bakplaat 20 minuten in een voorverwarmde oven (175˚C);
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de gevulde speculaas afkoelen;
- Snij de speculaas in stukken.